kedd, szeptember 23, 2008

Diós maradék

A tegnapi diszlexiámból adódóan ma megkentem a maradék(2 adag) piskótát erdeigyümis lekivel és rákentem a tetejére meg az oldalára a maradék diókrémet (ezt meg kispóroltam a tortából mert túl finom lett ,hogy mindet a gyerekek egyék meg az oviba :P )
ízorgia lett belőle!!! nem szép ,de nagyon fincsa.

Ancsa mutatta

NA MI EZ ????






Méhkas süti

Hozzávalók :

24 dkg darált keksz, 13.5 dkg margarin (olvasztva ), 15 dkg porcukor,3 ek. kakaó, 2-3 ek. rum, 4 ek. tej

Elkészítés :

A hozzávalókat összekeverem, egy kis részét kakaó nélkül hagyom, ezt töltöm a darázs formába, a többit pedig a kaptár-részébe.

Kör alakú keksz alapra helyezem. Esetleg lehet valamilyen krémet tölteni a közepébe úgy, hogy alulról fakanál végével lyukat fúrunk a tésztába.

Eltávolítom a formát, kevés időre hütőbe helyezem.




a forma beszerezhető
http://www.reproplast.cz/index.php?page=categories2.php&druh=1&listovani=3
remélem tudtok csehül :)

hétfő, szeptember 22, 2008

Torta & Pech

Viszont ma kész lett a diós tortám ami így néz ki :




Egész jó ,de még fejlesztenem kell és legfőképpen meg kell tanulnom olvasni .
nem mindegy hogy a piskótába 3/4dl vagy 3 és fél deci rum kell ( nah jó persze az ovisok nem lesznek kalózok ,mert csak aromát tettem bele )




Ma be akartam másolni egy fogyis tanfolyam anyagát, de mivel nincs termékkulcs az Mikrofos Wörd-höz nem engedélyezi ezt a műveletet.

Saját mű


végre megszereztem a remekművem fotóját


nem mondom , hogy a tortaforma kibélelése nem viselt meg egy kicsit , de megérte














A recept:

  • 30 deka liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 5 deka cukor
  • 12,5 deka vaj
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

A krémhez:
  • 75 deka krémesre áttört túró
  • 4 dl tejföl
  • 1,5 dl olaj
  • 15 deka cukor
  • 2 tojás
  • 2 ek. citromlé
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor
A tészta hozzávalóit öszegyúrom, és pihentetés nélkül kibélelek vele egy 28 cm-es kapcsos tortaformát. A túrókrém hozzávalóit (a kakaó kivételevel) egy nagy keverőtálba teszem, és kézi mixerrel addig keverem, amíg teljesen sima, csomómentes krémet kapok. Megfelezem a krémet, és az egyik felébe beekeverem a kakaóport. Elkezdem a forma töltését. Egy mártásos kanállal elkezdem a tésztára kanalazni felváltva a kétféle krémet. Egész egyszerűen középre rakok egy kanál fehér krémet, erre egy kanál kakaósat és így tovább amíg a krémből tart. A szép minta elérése érdekében abszolút nem kell, sőt nem szabad kenegetni, magától fog szétterülni a formában. Mikor ez megvan, 175°C fokra előmelegített sütőbe** teszem, és kb. 50 perc alatt készre sütöm. Még 10 percig hagyom hűlni, és csak utána szedem le róla a forma oldalát. Felvágni csak teljesen kihűlt állapotban ajánlatos.

vasárnap, szeptember 21, 2008

Ilyen megy az oviba


Szóval az úgy kezdődött ,hogy kerestem valami fini tortát fiamnak amit bevisz az oviba .
Találtam is egy ilyet ...nyamm, megmutattam barátnőmnek aztán ő meg talált azon az oldalon még és még és még... egyik szebb és finomabb ,mint a másik.
Mondanom se kell azonnal bekerült a kedvencek közé az oldal

Tészta
  • 17 dkg liszt
  • 6 dkg darált dió (darálás előtt megpirítani)
  • 18 dkg cukor
  • 9 egész tojás (jó,jó tudom, hogy sok, de mégis!)
  • 3/4 dl rum
  • 1/2 cs. sütőpor

Ezt piskóta szerűen összekeverni

(x tojás sárgáját keverjen ki alaposan x e.k. cukorral. Ebbe keverjen bele x e.k. csipetnyi sütőporral elkevert lisztet. Kávéskanálnyi vaniliás cukorral ízesítse.Közben x tojásfehérjét verjen fel kemény habbá.
(csipetnyi sóval és néhány csepp ecettel bitosíthatja ezt.)A habot és a lisztes masszát fakanállal óvatosan, de alaposan dolgozza össze. és kifóliázott aljú tortaformába önteni. )

Piskóta szerűen sütjük 180 fokon kb.30-35 percig. A formában hagyjuk kihűlni. 3 lapba vágjuk és megtöltjük a krémmel, majd kívülről is bekenjük vele. A tetejére fél diókat teszünk körbe a szeleteket jelölendő. Akkor a legjobb ha áll egy napig a hűtőben!

Krém:
  • 4,5dl tej
  • 9 dkg liszt
  • 23 dkg porcukor
  • 30 dkg darált dió (szintén átpörkölt)
  • 25 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3/4 dl rum
A tejet a liszthez adjuk, csomómentesre kikeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, kihűtjük. Közben a cukrot kikeverjük a vajjal, hozzá a diót, rumot, vaníliás cukrot és a főzött krémmel jól kikeverjük.
A torta bevonását nagyon megkönnyíti egy kerek műanyag-, esetleg fém lap, ami pontosan akkora átmérőjű, mint maga a torta. A tortalapokat erre az alátétre rakom, és a krémmel megtöltöm. Ezután egy tepsit veszek elő, ráteszek egy pléhdobozt, (pl. kekszes doboz) erre pedig a tortát. (A pléhdoboz átmérője kisebb kell legyen, mint a tortáé!) Most szabadon van a torta oldala, így szépen, egyenletesen, és könnyen be lehet vonni a krémmel, miközben úgy forgatom a tepsit, ahogy haladok. A diót szintén ezen elv alapján nyomkodom az oldalára. (ha még egy sütőpapír is van a tepsin, akkor a lehulló dió egy mozdulattal visszavarázsolható a tálba)

Mik vannak :o

A minap találtam egy fain oldalt tele szupi receptekkel. Eddig mondjuk még csak a sütik , torták kötötték le a figyelmemet de az nagyon úgyhogy el is készítettem az egyik tortáját . Fergeteges lett !!
Íme

Ez nem az én tortám képe ,mert azt még várom ,hogy hugom felmásszon msn-re és lefotózza és átküldje nekem hogy feltegyem ide