vasárnap, szeptember 21, 2008

Ilyen megy az oviba


Szóval az úgy kezdődött ,hogy kerestem valami fini tortát fiamnak amit bevisz az oviba .
Találtam is egy ilyet ...nyamm, megmutattam barátnőmnek aztán ő meg talált azon az oldalon még és még és még... egyik szebb és finomabb ,mint a másik.
Mondanom se kell azonnal bekerült a kedvencek közé az oldal

Tészta
  • 17 dkg liszt
  • 6 dkg darált dió (darálás előtt megpirítani)
  • 18 dkg cukor
  • 9 egész tojás (jó,jó tudom, hogy sok, de mégis!)
  • 3/4 dl rum
  • 1/2 cs. sütőpor

Ezt piskóta szerűen összekeverni

(x tojás sárgáját keverjen ki alaposan x e.k. cukorral. Ebbe keverjen bele x e.k. csipetnyi sütőporral elkevert lisztet. Kávéskanálnyi vaniliás cukorral ízesítse.Közben x tojásfehérjét verjen fel kemény habbá.
(csipetnyi sóval és néhány csepp ecettel bitosíthatja ezt.)A habot és a lisztes masszát fakanállal óvatosan, de alaposan dolgozza össze. és kifóliázott aljú tortaformába önteni. )

Piskóta szerűen sütjük 180 fokon kb.30-35 percig. A formában hagyjuk kihűlni. 3 lapba vágjuk és megtöltjük a krémmel, majd kívülről is bekenjük vele. A tetejére fél diókat teszünk körbe a szeleteket jelölendő. Akkor a legjobb ha áll egy napig a hűtőben!

Krém:
  • 4,5dl tej
  • 9 dkg liszt
  • 23 dkg porcukor
  • 30 dkg darált dió (szintén átpörkölt)
  • 25 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 3/4 dl rum
A tejet a liszthez adjuk, csomómentesre kikeverjük, gőz fölött sűrűre főzzük, kihűtjük. Közben a cukrot kikeverjük a vajjal, hozzá a diót, rumot, vaníliás cukrot és a főzött krémmel jól kikeverjük.
A torta bevonását nagyon megkönnyíti egy kerek műanyag-, esetleg fém lap, ami pontosan akkora átmérőjű, mint maga a torta. A tortalapokat erre az alátétre rakom, és a krémmel megtöltöm. Ezután egy tepsit veszek elő, ráteszek egy pléhdobozt, (pl. kekszes doboz) erre pedig a tortát. (A pléhdoboz átmérője kisebb kell legyen, mint a tortáé!) Most szabadon van a torta oldala, így szépen, egyenletesen, és könnyen be lehet vonni a krémmel, miközben úgy forgatom a tepsit, ahogy haladok. A diót szintén ezen elv alapján nyomkodom az oldalára. (ha még egy sütőpapír is van a tepsin, akkor a lehulló dió egy mozdulattal visszavarázsolható a tálba)

Nincsenek megjegyzések: