péntek, január 29, 2010

Egészséges ásványvíz ?

Az emberi faj ugye azért maradhatott fenn eddig, mert mindig jól alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Több százezer éven át evolúciója során nem átallott mindig forrásvizet vagy olyan folyóvizet inni, amely úgynevezett kis sótartalmú édesvíz, amely tetejében még szagmentes is. Erre a büdösödő csapvízre az ember úgy reagált, hogy egyszerűen mást kezdett inni. Először az "üdítők" váltak népszerűvé, de ezek mesterséges színezékeket, tartósítószereket, és "állagjavítókat", no meg rengeteg cukrot tartalmaznak. Összességében alig nevezetők egészséges vízpótlónak. Aztán divatossá váltak a "természetes ásványvizek".
Nos ezekkel az ásványvizekkel meglehetősen sok gond van. Nemcsak arra gondolok, hogy több ásványvíz esetében megállapította az illetékes hatóság, hogy az bakteriológiai szempontból szennyezett (lásd a megjelent újságcikket). Ez általában emberi mulasztásból adódott, ami természetesen bármikor megismétlődhet. Sokkal inkább a nagyobb aggodalom abból adódik, hogy amikor a "palackozott természetes ásványvíz" magyar szabványt megalkották, az alkotók arra nem is gondoltak, hogy az emberek óriási tömege naponta ivóvíz helyett fogyasztja e különleges vizeket. Ugyanis ők nem olvassák e szabvány határértékeit (mert ha olvasnák, egy részét nem innák) és nem tudják, hogy ezek többsége ivóvíznek sajnos nem alkalmas. A szabvány alkotók úgy gondolták akkoriban, hogy az ásványvizet időnként fogyasztják csak az emberek, ezért nagyon liberális határértékeket írtak az egyes vízben található komponensek határértékének táblázatába. Talán arra gondoltak, hogy nem baj, ha sokkal rosszabb mint az ivóvíz, ha keveset isznak belőle majd csak megbirkózik vele az emberi szervezet. A laikus fogyasztó azt hiszi naivan (de szíve mélyén jogosan), hogy az ásványvíz tán még az ivóvíznél is jobb. És ez az, amiben nagyon téved!
Eddig tizenkilenc hazánkban vásárolható ásványvízzel ismerkedtem meg, tanulmányoztam a só összetételét. Ugyanis ettől jó vagy rossz a víz (a H2o rész az azonos). Szomorúan tapasztaltam, hogy ezekből csak 5 felelt meg a kifogástalan ivóvíz határértékeinek. Sajnos igen sokan az emberi szervezetet károsan megterhelő, rossz minőségű "ásványvizet" fogyasztanak. A legtöbb ásványvíz esetében a magas sótartalom a bűnös. Az ivóvíz szabvány 1000 miligramm/liter (mg/l) sótartalmat (írják szárazanyag tartalomnak is a palackokon) enged meg, míg az ásványvizeknél akár 3000, sőt 6000 mg/l-t is eltűr! A túl nagy sótartalmon belül tetézi a gondot, hogy legtöbbször az ártalmas magas nátrium (Na-val jelölik) tartalom az oka, amely kedvezőtlen hatásai közül most csak a vérnyomást növelő hatását említem. Az ásványvizek egy részében szinte alig van a számunkra fontos kalciumból (Ca) és magnéziumból (Mg). Az ivóvíz szabvány ezekre előír egy minimális értéket, ami egyes ásványvizekből sajnos hiányzik (hiánya elősegítheti a csontritkulást).
A másik véglet is előfordul: találkoztam 100 mg/l-nél kisebb só koncentrációjú ásványvizekkel, ezeket gleccser-vizeknek is hívják, ami utal eredetükre. Ismert a kutatások alapján, hogy távoli Antarktisz jegéből is kimutathatók szennyeződések, ebből kiindulva el lehet képzelni, mennyi szennyeződés lehet a fejlett iparú (és erőteljes szennyezőanyag kibocsátású) nyugat-európai gleccser olvadékvizében. A nagyobb baj azonban a nagyon kis só koncentrációból adódik. Ismert, hogy mind a nagyon sós tengervíz, mind a só mentes desztillált víz fogyasztásától elpusztul az ember. A nagyon kis só koncentrációjú víz "távozáskor" értékes só mennyiséget rabol magával a szervezetből.


Még mű-vízzel is lehet találkozni a boltokban. Sőt rá is van írva: készül desztillált vízből, ezt és ezt a sót hozzáadva! Igaz, nincs is ráírva, hogy "ásványvíz", de szépen odateszik az ásványvizek közé és a laikus vásárló (olvasgatás hiányában) máris részese egy "kész átverés só"-nak. (Bonaqua)
A laikus vásárló nem olvasta a szabványban, hogy a természetes ásványvíz "a biológiai vízigény teljes vagy részleges kielégítésére - esetleges fogyasztási előírásokkal - alkalmas". Bizony több ásványvizünkről hiányzik pl. a következő felirat: "bizonyos gyomorpanaszok esetén kúraszerűen (néhány hétig) ivásra alkalmas orvos javallatára", viszont aki ezt a vizet ivóvíz helyett állandóan fogyasztja, az bizony bátor ember!
Dr. Wajand János,
aki 25 éve tanulja a vízkémiát
www.tisztaivoviz.hu

Nincsenek megjegyzések: